Halil Zafer - Ana Sayfa
Halil Zafer

tecrübe, fikir ve notlarım.

İnternet hukukunda içerik sağlayıcı kavramı

4 Haziran 2017 Pazar

5651 sayılı kanunun 2. maddesinde yer alan içerik sağlayıcı, internet üzerinden kullanıcılara sunulacak olan her türlü içerik ve verinin üretilmesi veya değiştirilmesini sağlayacak olan gerçek ya da tüzel kişilerdir. Özellikle makale, görsel veya haber gibi içeriklerin üretilmesini sağlayan kişilerdir. Sosyal medya kanalları üzerinden yapılan gönderiler, paylaşımlar, yorumlar ve daha fazlası bu kanun kapsamında incelenmektedir.

İçerik sağlayıcı, internet üzerinden sunmuş olduğu her türlü içerik ve veriden sorumlu tutulur. Bu nedenle, sosyal medya kanalları veya diğer sitelerden yapılacak olan gönderi, paylaşım ve yorumların dikkatli şekilde yapılması önem arz etmektedir. Kanuna göre belirlenmiş olan içerik sağlayıcı sorumlulukları çerçevesinde yapılan paylaşımlardan sorumlu olmaktadır.

İçerik sağlayıcının farklı bağlantılar kullanması durumunda başkasına ait olan bağlantılardan sorumlu tutulmamaktadır. Ancak sunumu veya yapılan açıklamalarda belirtmiş olduğu içeriklere göre içeriğe ulaşmasını amaçlıyorsa bu durumda sorumlu tutulmaktadır. Bu durumda yalnızca açık şekilde belirtilmesi durumunda içeriği sağlamış olan kişinin sorumlu tutulmasına neden olur. Aksi durumunda bağlantılardan sorumlu tutulmamaktadır.

İçerik sağlayıcı, bakanlık tarafından yapılan her türlü talepte belirtilmiş olan içeriklerin teslim edilmesini veya belirtilen şekilde tedbirlerin alınmasını sağlamak zorundadır. Bu nedenle bakanlık tarafından yapılacak olan taleplere karşılık istenilen bilgilerin eksiksiz olarak verilmesi gerekir. Olası durumlar karşısında bakanlık tarafından yapılan taleplerin karşılanmaması hâlinde internet hukuku kapsamında para cezası ile cezalandırılması mümkündür.