Halil Zafer - Ana Sayfa
Halil Zafer

tecrübe, fikir ve notlarım.

Yazılım ve programlama

10 Ağustos 2017 Perşembe

Bilgisayarları harekete geçiren programlara, yazılım (software) adı verilir. Komutlar ve üzerinde çeşitli işlemler gerçekleştiren veriler bilgisayarın ana belleğinde saklanır. Bu tür komut dizileri yazma işlemine ise "kodlama" adı verilir. Bilgisayarlar, programlarca verilen komutları almadan hiçbir işlem yapamazlar. Programlama, bilgisayar tarafından çalıştırıldığı zaman istenilen sonucu üreten komut dizilerinin yazılmasına denir.

Programlama dilleri

Bilgisayarlar gibi programlama dilleri de çeşitli aşamalardan geçmiştir. Program yazarken dil seçimi, yazılan programın türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin, uygulama paketi yazmak için seçilen dil, işletim sistemiyle ilgili konularda yazılacak bir programda kullanılamayabilir. Ya da sürekli hafızada yüklü kalarak istenildiği zaman saati gösteren bir program yazmak için seçilecek dil, kütüphane paket programı hazırlamak için elverişli olmayabilir.

Kodlama esnasında kullanılan diller çeşitli kategorilere ayrılır:

- Makine dili
- Assembly (Assembler) dili
- Yüksek seviyeli diller
- Doğal diller
- Dördüncü kuşak diller

Makine dili dışındaki tüm diller semboliktir ve makine diline tercüme edilmeleri gereklidir. Bilgisayar, makine dili seviyesinde çalıştığından diğer dillerde yazılan tüm kodlar bu dile çevrilmelidir. Sembolik kodlama, bilgisayarı daha kolay anlaşılabilecek bir dilde programlayıp kodu daha sonra makine diline tercüme etmektir. Zaman içinde, kullanımı daha kolay olan programlama dilleri gelişti. Yapılan araştırmalara göre çoğu programcının, dördüncü kuşak dilleri (4GLs) ve yüksek seviyeli dilleri kullanma eğilimi içerisinde olduğu gözlenmiştir.