Halil Zafer - Ana Sayfa
Halil Zafer

tecrübe, fikir ve notlarım.

Özgür yazılımlara katkı sağlamak

25 Nisan 2017 Salı

Özgür yazılımlar genellikle çevrelerinde oluşan toplulukların gücüyle hayatlarını sürdürür. Topluluklar elbette sadece geliştiricilerden ibaret değildir. Özgür yazılımlar çoğunlukla ücretsiz olsalar da her zaman ücretsiz olmak zorunda değildirler. Özgür yazılımlara katkıda bulunabilmek için kod yazmayı biliyor olmak zorunda değilsiniz. Kod katkısı dışında da katkıda bulunmanın birçok yolu vardır. Unutmayın, her katkı kıymetlidir…

Hata raporlama

Kullanıcısından geri bildirim almak yazılım ve geliştiricisi için her zaman önemlidir. Birçok özgür yazılım hemen hemen her gün yeni kabul edilen yamalarıyla birlikte derlenip, paketlenir. Böylece en son hâli üzerinden yazılım test edilebilir. Katkıda bulunabilmek için geliştirici sürümünü kullanmanız ve test etmeniz bir zorunluluk değil. Ancak karşılaştığınız hatanın daha kısa sürede çözümlenmesi daha olası olacaktır. Bu yönden ele alındığında, yazılımların geliştirici sürümünü kullanmanız sizin için çok daha iyi olacaktır.

Raporlanmış hatayı test edip onaylama

Hata ilk raporlandığında "onaylanmamış" etiketine sahip olmalıdır. Kullanıcılar tarafından raporlanmış hatalar en az bir kişi tarafından daha tekrar edilirse "onaylanmış" etiketi kazanmalıdır. Böylece raporlanmış hataların gerçekten hata olma ihtimali yükselecektir. Bu sebepten dolayı raporlanmış hataları test etmek de ayrı bir iş hâline gelir. Raporlanan hatayı tarif edildiği şekilde siz de görebiliyorsanız ve eminseniz, hatanın giderilmesi konusunda katkı sağlayabilirsiniz.

Manuel test

Testi yazılmış özelliklerin bir sonraki sürümde doğru çalışıp çalışmadığının fark edilmesi kolaylaşır. Kod yazmadan düz metin yazar gibi test yazmanız da mümkündür. En iyi biçimde katkıda bulunabilmek için; daha önce yazılmış testleri inceleyebilir, siz de yenilerini ekleyebilirsiniz.

Çeviri

Hiçbir yazılım kendiliğinden Türkçeye çevrilmez. Türkçe kullanabildiğiniz özgür yazılımların her birinin arkasında bir ya da birden fazla "gönüllü çevirmen" vardır. Düzgün çeviri yapabilmek için İngilizce bilmekten fazlası gerekir. Yaptığınız çeviriler tutarlı olmalıdır. Hızlandırıcılar, değişkenler, formül isimleri gibi kod ile bağlantılı çevirileri yaparken öncekilerin nasıl çevrildiğini mutlaka incelemelisiniz.

Belgelendirme

Elbette kod belgelendirmesinden bahsetmiyorum. Kod belgelendirebilmek için koda hâkim olmak gerekir. Belgelendirmenin kod yazmaktan daha zor bir iş olduğu aşikâr. Yazılımın bir özelliğe sahip olması tek başına yeterli değildir. Kullanıcı onu nasıl kullanacağını bilmediğinde özellik onun için anlamsız hâle gelir. Bu belgelerin güncel kalması için yardımcı olabilirsiniz.

Kullanım videoları

Bazı kullanıcılar için okuyarak öğrenmek, izleyerek öğrenmekten daha zordur. Bu yüzden katkıda bulunmak istediğiniz özgür yazılımın anlaşılabilirlik ve kullanılabilirliğini kolaylaştırmak adına ilgili yazılımın kullanımı hakkında ekranınızı kaydederek katkıda bulunabilirsiniz.

Tanıtım ve pazarlama

Özgür yazılımların da tanıtılması, pazarlanması ve topluluğunun bir arada tutulması gerekir. Bu gibi mecraların da birileri tarafından yönetilmesi gerekir. Bu yönden katkıda bulunmak, sorumluluk almak isterseniz tam zamanı.

Bağış

Özgür yazılımlar ağaçta yetişmez, yerden bitmez. Alan adı, sunucu masrafı, etkinlikler, geliştiriciyi teşvik etme gibi giderleri vardır. "Benim vaktim yok ama bağış yapabilirim" diyenlerdenseniz, miktarından bağımsız şekilde kıymetli bir katkıda bulunmuş olursunuz.